Wat is tantra?

Mandala

Tantra is een levenswijze.

“Strikt genomen is tantra geen religie omdat het geen rituelen, priesters of geschriften heeft. Tantra is een individueel pad, een persoonlijke ontdekking van de werkelijkheid. Het is diep rebels, het vertrouwt niet op de gemeenschap maar op het individu. Tantra gelooft in JOU, het is bevrijding – van elke theorie, van elke gedachtestructuur, van elke structuur, van anderen. Tantra is een gebied van zijn. Het is vrijheid.”

Osho

Tantra

 • is opmerkzaam, respectvol, liefdevol en onbaatzuchtig
 • is onvoorwaardelijke aanvaarding van wat is
 • kent geen waardeoordeel, maar aanvaardt de dingen zoals ze zijn
 • is eigenliefde, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, zelfrespect
 • is bewuste bevrijding van conventies
 • is levensvreugde, levenslust en levensenergie
 • is een pad naar heling, transformatie en zelfliefde
 • omvat alles en sluit niets uit
 • schrijft niets voor en iedereen heeft de vrijheid om zijn persoonlijke levenspad te vinden en te leven
 • leidt tot vrijheid, onafhankelijkheid en seksuele vervulling
 • is verbonden met jezelf, met andere mensen, met alle levende wezens, met de aarde en de kosmos. Het grote geheel

De wortels van tantra en spiritualiteit

Eén van de stromingen van tantra komt uit het Sanskriet en betekent “expansie”. Tantra is een heel oud spiritueel pad, waarvan de wortels teruggaan tot het begin van het hindoeïsme 4000 jaar geleden. Het verenigt verschillende methodes  en technieken, meditaties en leringen.

Tantra is een holistisch en spiritueel pad van ervaring …

… en zoals vele andere spirituele paden, heeft tantra het doel om een ​​hoger bewustzijnsniveau te bereiken, één te worden met jezelf en het geheel, het doel van verlichting en de overgang naar nirvana – het hemels geluk.

Het grootste verschil met andere spirituele leringen en manieren is het ontwaken en beheersen van seksuele energie. De eenheid van lichaam, ziel en geest vond zijn duidelijkste en meest eerlijke uitdrukking in tantra. Op deze manier werd tantra het enige spirituele pad waarin het grootste taboe, seksualiteit en seksuele energie bewust werd betrokken.

Neo-tantra

Tantra is vanaf de jaren ‘70 herboren in het Westen en is sindsdien doorgegeven en ontwikkeld als een neo-tantra. Dit is hoe veel tantrastromingen zijn ontstaan, die min of meer of minder stevig geworteld zijn in de traditie van de oude Indiase tantra.

De oriëntatie van de individuele stromingen hangt sterk af van de persoonlijkheid en opleiding van de respectievelijke tantraleraar. Hetgeen de verschillende stromingen aanbieden varieert van sensuele massage tot krachtig lichaamswerk, van seksuele therapie tot een spiritueel georiënteerd pad en van theoretische lezingen tot praktische ervaring in het tantrisch ritueel.

Een van de redenen waarom tantra in leven is gebleven en actueel is, is de grote kennis van de menselijke psychologie. Ook gebruiken de huidige tantrastromingen graag de kennis van moderne lichaamstherapie.

Het onderwijzen van tantra is een echte verrijking binnen onze cultuur geworden. Vasthouden, gecontroleerd zijn, doelgericht handelen, presteren etc. zijn erkende waarden binnen onze samenleving; Loslaten, toewijding, vrijelijk uiten van gevoelens. Het lichaam eren als een tempel van de ziel en onze seksualiteit als een goddelijk geschenk beschouwen zijn waarden die ons dichter bij de essentie van tantra brengen.

Deel dit blogbericht:
Lotus achtergrond

Wil je een sessie boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een sessie boeken of wil je eerst nog wat meer informatie? Ik ben dagelijks vanaf 9:00 uur telefonisch bereikbaar via 06-43676693.