Trauma genezing door tantra (deel 1)

“Terwijl trauma contractie is, is tantra expansie”

Wat is trauma?
Trauma is het gevolg van elke gebeurtenis die iemands vermogen om ermee om te gaan overweldigt. Het gemeenschappelijke ingrediënt is hulpeloosheid. Wanneer ons vermogen om onszelf te verdedigen door middel van “vechten, vluchten of bevriezen” niet succesvol is, blijven de niet vrijgekomen overlevingsenergieën vastzitten in ons zenuwstelsel. Als we deze energie niet vrijmaken uit ons zenuwstelsel waar het vastzit, ontwikkelen we angst, paniek en andere psychosomatische en gedragsproblemen. Trauma kan ons fysiek beïnvloeden, ons gedrag veranderen, onze emoties intensiveren en onze psyche transformeren.

Trauma experts als onder meer Peter Levine en Bessel van der Kolk zijn het erover eens dat trauma in het lichaam zit en niet in de gebeurtenis. Trauma wordt in het lichaam opgesloten als onvolledige overlevingsreacties, die resulteren in een ontregeling van het autonome zenuwstelsel, lang nadat de gebeurtenis is geëindigd.

Trauma’s komen vaker voor dan we denken. In feite is alles dat ‘te veel, te vroeg en te snel’ is, en het vermogen heeft ons te overweldigen, traumatisch.

Oorzaken en bronnen van trauma zijn:
Verlating, geboortetrauma, breuk in de band met een ouder, aanhoudende kritiek en oordeel, het ervaren van geweld, verkrachting, misbruik, incest, seksueel misbruik, ongeval, pesten, medische en tandheelkundige operaties, echtscheiding, dood van een geliefde, oorlog, zelfmoord van een geliefde, gedwongen emigratie, langdurige ziekte, marteling, ongelukken en valpartijen, natuurrampen of welke ervaring dan ook die een bedreiging vormt voor iemands leven.

In feite is elk incident waarbij we het gevoel hebben dat we het niet aankunnen, dat we gaan sterven of in gevaar verkeren, traumatisch. Ons lichaam zal vechten/vluchten/bevriezen om te overleven. Van ontwikkelingstrauma tot PTSS, trauma heeft ernstige gevolgen voor ons zenuwstelsel, onze overtuigingen en onze emoties. Wanneer trauma een tijdje in het lichaam blijft hangen, beginnen de symptomen te verschijnen.

“Traumatische symptomen ontstaan wanneer de resterende energie van de ervaring niet uit het lichaam wordt afgevoerd. Deze energie blijft gevangen in het zenuwstelsel, waar het grote schade kan aanrichten aan ons lichaam en onze geest.”
Peter Levine

Symptomen
Angst, paniekaanvallen, fobieën, het gevoel niet verbonden en afstandelijk te zijn, zich geïsoleerd en alleen voelen, depressie, hulpeloosheid, hyperwaakzaamheid, hyperactiviteit, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slapeloosheid, nachtmerries, fysieke pijn, chronische vermoeidheid, dissociatie, verminderd vermogen om met problemen om te gaan stress, dwangmatig gedrag.

Hoewel veel genezingsmethoden alleen de symptomen behandelen, is het belangrijk om naar de oorzaak van het probleem te gaan en het trauma te voltooien, zodat echte genezing kan plaatsvinden.

Seksueel trauma
Ook al is het een traumatische gebeurtenis die niet seksueel van aard is, het kan soms ook onze seksuele expressie belemmeren. Wanneer het lichaam in angst en samentrekking verkeert, heeft dit waarschijnlijk invloed op onze seksuele functie. Daarom kan het zijn dat iemand geen verkrachting of seksueel misbruik heeft meegemaakt, maar toch de behoefte voelt om trauma’s van het lichaam te genezen om een gelukkig seksleven te kunnen hebben.

Trauma heeft ook invloed op onze seksualiteit, wat leidt tot seksuele disfuncties zoals:

  • Mannen: erectiestoornissen, impotentie, voortijdige ejaculatie, faalangst, weinig zin in seks, angst voor intimiteit
    –  Hyper: verslaafdheid aan seks, porno, seksuele fantasieën- dwangmatig en obsessief
    –  Hypo: helemaal geen zin in seks, vermijd seksuele connecties, angst voor intimiteit
  • Vrouwen: menstruatiepijn, vruchtbaarheidsproblemen, verlies van interesse in seks, vaginisme, geen orgasme, pijnlijke seks en andere

Cliënten met een seksueel trauma kunnen ook de volgende symptomen hebben:

Bevroren, gedissocieerd, verdoofd, koud, afgesloten, angst voelen, schuldgevoel, schaamte, wantrouwen, overweldigd, zich geschonden voelen, geen grenzen hebben, zich vies voelen, zich niet waardig voelen, hulpeloos, hopeloos, suïcidaal.

Seksueel trauma kan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van een persoon aantasten, het vermogen om zichzelf en anderen te vertrouwen, het onvermogen om duidelijke grenzen te stellen, het potentieel om echte intimiteit te ervaren en het begrip van passend seksueel gedrag en gezonde seksualiteit.

Wordt vervolgd.

Deel dit blogbericht:
Lotus achtergrond

Wil je een sessie boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een sessie boeken of wil je eerst nog wat meer informatie? Ik ben dagelijks vanaf 9:00 uur bereikbaar via WhatsApp nr. +31 6 8561 6197 en via telefooon nr. +31 6 4367 6693.