Tantra, spiritualiteit en seks (deel 2)

Man and woman in love

Dit veroorzaakt een uiterst neurotische toestand. Je weet niet wat je wilt; je weet niet wat je echte, authentieke behoeften zijn. En je jaagt voortdurend niet-authentieke behoeften na, want alleen een voelend hart kan je het juiste gevoel geven, op het spoor zetten… wat zijn je echte behoeften? Wanneer die onderdrukt worden, schep je symbolische behoeften. Dan ga je bijvoorbeeld steeds meer eten, jezelf volstoppen met voedsel, zonder ooit het gevoel te krijgen dat je verzadigd bent. Je hebt eigenlijk behoefte aan liefde; niet aan voedsel, maar tussen voedsel en liefde bestaat een diepe band. Wanneer je namelijk de behoefte aan liefde niet voelt, of onderdrukt, komt er een pseudo behoefte aan voedsel voor in de plaats. Dan blijf je eten. Want de behoefte is niet echt, die kan niet verzadigd worden. Ons leven bestaat uit pseudo behoeften, daarom voelen we ons nooit verzadigd.

Je wilt liefde; dat is een basisbehoefte – een heel natuurlijke, maar die behoefte kan in verkeerde banen geleid worden. Je behoefte aan liefde, je behoefte om liefde te krijgen kun je bijvoorbeeld als pseudo behoefte herkennen, wanneer je probeert de aandacht van anderen op jezelf te vestigen. Je wilt dat anderen aandacht aan je besteden. Dan word je misschien wel een politiek leider – grote mensenmassa’s schenken je aandacht – maar je basisbehoefte is liefde, en zelfs al schenkt de hele wereld je aandacht, dan nog kan die basisbehoefte niet vervuld worden. Die basisbehoefte kan al vervuld worden als er één iemand is die van je houdt, die je aandacht schenkt, omdat hij van je houdt.

Wanneer je van iemand houdt, schenk je hem aandacht. Aandacht en liefde houden nauw verband met elkaar. Als je je behoefte aan liefde onderdrukt, dan verandert die in een symbolische behoefte, dan heb je de aandacht van de ander nodig. Je krijgt die aandacht misschien, maar die geeft je toch geen vervulling. De behoefte is niet echt, is losgekoppeld van de natuurlijke basisbehoefte. Deze gespletenheid in de persoonlijkheid is neurose.

Tantra is een uiterst revolutionair denkbeeld – het oudste en toch het allernieuwste. Tantra is een van de oudste tradities en toch ontraditioneel, zelfs antitraditioneel, want tantra zegt dat je het leven volstrekt misloopt, als je niet heel en één bent. Je moet niet in die gespleten toestand blijven steken; je moet één worden.

Wat moet je doen om één te worden? Je kunt er over blijven nadenken; dat zal niet helpen, want denken is de techniek waarmee je dingen scheidt. Denken is analytisch. Het scheidt, het splitst dingen op. Voelen verenigt, brengt synthese, maakt alles één. Je kunt dus blijven denken, lezen, studeren, beschouwen. Het zal je niet baten zolang je niet terugvalt op je gevoelscentrum. Maar dat is niet eenvoudig, want zelfs als we aan ons gevoelscentrum denken, denken we.

(Wordt vervolgd)

Deel dit blogbericht:
Lotus achtergrond

Wil je een sessie boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een sessie boeken of wil je eerst nog wat meer informatie? Ik ben dagelijks vanaf 9:00 uur telefonisch bereikbaar via 06-43676693.