Huidhonger – deel 3

Een ouder stel, knuffelend aan de waterkant

Huidhonger stillen is wellicht de sleutel tot het overwinnen van depressie en eenzaamheid

Vaak wordt de huidhonger verkeerd gediagnosticeerd of volledig genegeerd. Niet alleen door het individu zelf, maar ook door anderen in hun leven en zelfs door de medische sector. Wat een depressie lijkt, is misschien iets simpels als het niet hebben van voldoende contact of menselijke interactie.

Misschien is daarom de reden waarom een gezond huwelijk afhankelijk is van seksuele interactie. Het gaat niet zozeer om de voordelen van seks, hoewel er veel zijn, maar meer om de noodzaak dat mensen elkaar aanraken en aangeraakt worden.

Wanneer mensen die huidhonger ervaren worden gemasseerd in klinische settings, wordt hun depressie minder en neemt hun vagale hersenactiviteit toe. Het doet er niet toe of je wordt aangeraakt door mensen die je kent en liefhebt; het is de behoefte aan de aanraking van een ander menselijk wezen dat ertoe doet om hun eenzaamheid, angst en depressie te verminderen.

Vooral onder ouderen in de westerse samenleving komt veel huidhonger voor

De grootste tekenen van huidhonger doen zich voor onder de oudere populatie. Huidhonger zorgt voor een gevoel van eenzaamheid die kan leiden tot significante chronische aandoeningen van de geestelijke gezondheid.

Vijftigplussers lopen tweemaal zoveel kans om letterlijk te sterven aan eenzaamheid dan onder diegenen die aangeraakt worden en significante menselijke relaties hebben. Het risico om door gebrek aan aanraking te bezwijken aan de gevolgen van eenzaamheid, depressie en fysieke aandoeningen neemt toe naarmate men ouder wordt.

De westerse samenleving doet het over het algemeen minder goed dan de rest van de wereld als het gaat om huidhonger. Toen ze werden bevraagd, hadden velen in westerse samenlevingen door gebrek aan aanraking het gevoel dat ze slechts zo’n tien tot twintig procent van de mensen die ze kenden in vertrouwen konden nemen. Sommige wetenschappers wijten dit aan de innovatie van technologie en hoe die de menselijke interactie heeft vervangen.

Als je erover nadenkt, hoe meer verbonden we wereldwijd zijn via internet, hoe eenzamer en vijandiger we zijn geworden. Er bestaat niets dat menselijk gevoel en aanraking kan vervangen. Over het algemeen brengen we meer tijd alleen door en worden we minder aangeraakt dan ooit tevoren.

Hoe je je huidhonger kunt overwinnen… een knuffel kan echt krachtig zijn

Wat doen we met huidhonger? De enige manier om honger naar de huid te overwinnen, is door met anderen contact te maken. Het kan wat ongemakkelijk aanvoelen om geknuffeld te worden omdat het minder vaak gebeurt, maar dit betekent niet dat we het niet nodig hebben. Zelfs de meest afstandelijke onder ons heeft behoefte aan menselijke aanraking.

Een knuffel, iemand oppakken of zelfs maar iemand aanraken, kan het verschil maken in onze wereld.

Als je jezelf eenzaam en depressief voelt, is natuurlijk het zoeken naar een medische evaluatie erg belangrijk. Maar naast counseling, is het wellicht de moeite waard om gewoon een knuffel te geven aan mensen om je heen om je huidhonger te verlichten!

Deel dit blogbericht:
Lotus achtergrond

Wil je een sessie boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een sessie boeken of wil je eerst nog wat meer informatie? Ik ben dagelijks vanaf 9:00 uur telefonisch bereikbaar via 06-43676693.