Huidhonger – deel 2

Huidhonger; handen die elkaar voorzichtig aanraken

De menselijke behoefte om iemand aan te raken en waarom het ertoe doet

Huidhonger is geen nieuw fenomeen, maar als mensen meer ‘verbonden’ raken door technologie, kan het gebrek aan fysieke aanraking ons eenzaam maken.

De term huidhonger is een psychologische die ook ‘aanraak honger’ kan worden genoemd. Het is de fysiologische behoefte die mensen hebben aan menselijke aanraking en interactie. Niet alleen een seksuele behoefte, hoewel vaak geassocieerd met seks, hebben mensen een menselijke neiging om te moeten aanraken en aangeraakt te worden.

Er was decennia geleden een beroemde psychologische studie waarbij ze twee groepen baby-apen hadden. Eén was achtergelaten in een kamer met een metalen toevoerapparaat, en de ene groep was achter met een voederbak bedekt met een doek. Wat ze vonden zou niemand moeten schokken; primaten zijn bedraad om het contact en de warmte van anderen nodig te hebben door fysiek contact.

Iedereen die ooit een kind heeft gehad, kent dat gevoel dat je armen leeg zijn als ze ver weg zijn. Of, als je het uitmaakt met iemand, die knuffel mist of vastgehouden wordt door de persoon die je vasthield. Het huidhonger fenomeen is een basisbehoefte die we allemaal hebben voor gezondheid en welzijn. Een gebrek aan affectie kan niet alleen psychologische gebreken veroorzaken, maar het kan ook leiden tot slechte gezondheidsresultaten.

Naarmate de wereld meer geautomatiseerd wordt, blijft het probleem van huidhonger groeien. Verbinden op Facebook is niet hetzelfde als iemand ontmoeten voor de lunch en een knuffel geven.

Huid honger heeft wetenschappelijke gronden

Net als normale honger, als je honger hebt, handel je op verschillende manieren om je honger te stillen. Net zoals we voedsel nodig hebben om te overleven, hebben onze lichamen fysieke aanraking nodig. De nadelige effecten van huidhonger zijn reëel. Het kan leiden tot een gevoel van depressie, eenzaamheid, stress en slechtere gevolgen voor de gezondheid in de loop van de tijd.
Het kan ook leiden tot angststoornissen, immuundeficiëntie en stemmingsstoornissen van verschillende typen. Ernstige huidhonger, vooral wanneer deze in het begin van de ontwikkeling wordt ervaren, kan leiden tot een aandoening die alexithymie wordt genoemd, namelijk het onvermogen om emoties op de juiste manier te interpreteren of uiten. Het kan ook leiden tot een vermijdende hechtingsstijl of angstig zijn in sociale interacties.

We verlangen allemaal naar verschillende niveaus van genegenheid van degenen om ons heen. Sommige mensen zijn erg op aanraking gericht, terwijl één knuffel voor anderen genoeg is voor een week. Het probleem is dat, tenzij je aan je hongerbehoeften voldoet, je misschien een leven leidt waarin je je eenzaam en verdrietig voelt.

Het goede nieuws is dat huidhonger geen permanente toestand is. De manier om de nadelige effecten om te keren, is om de verzadiging te vinden die je nodig hebt door menselijke aanraking en interactie.

Dus, wat is het aanraken waar mensen naar hongeren??

Wanneer je wordt aangeraakt door een ander mens, gaat het niet alleen om het gevoel van de aanraking zelf. Er zijn onderzoeken die aangeven dat er een scala aan verschillende emoties is die gepaard gaan met een aanraking die fysiologische reacties in het lichaam oproept.

Alleen een knuffel kan uw niveau van stresshormonen, zoals cortisol, verlagen. Andere studies in Frankrijk concludeerden dat tieners die zich bezighielden met menselijke aanraking vaker minder tekenen van algehele agressie vertoonden dan hun cohorten.

Wordt vervolgd.

Deel dit blogbericht:
Lotus achtergrond

Wil je een sessie boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een sessie boeken of wil je eerst nog wat meer informatie? Ik ben dagelijks vanaf 9:00 uur telefonisch bereikbaar via 06-43676693.