Het plezier van ontdekken
Verlangen gaat hand in hand met de vreugde iets te ontdekken en de wereld in te trekken. Verlangen hangt nauw samen met ontdekkingsgedrag: met nieuwsgierigheid, met een verlangen naar het onbekende, met de wereld in gaan en iets van de wereld willen. Een kind vertoont meer verkennend gedrag als het zeker is dat de persoon waaraan het gehecht is te allen tijde beschikbaar is om met emotionele onrust om te kunnen gaan.Trauma in plaats van verlangen. En daarmee is de cirkel rond vroege verwondingen en ontwikkelingstrauma’s rond. Trauma en onzekere gehechtheden zorgen er meestal voor dat het kind de wereld niet meer met plezier kan ontdekken. Het durft niet, omdat het de veilige grond of bescherming van de verzorger mist. Dit geldt ook als de verzorger aangeeft dat het beter is om te blijven waar je alles al kent, want de buitenwereld is een gevaarlijke plek. Een geweldige Engelse lezing hierover door Esther Perel (voor Nederlandse ondertiteling is er een optie rechtsonder in de video. Klik op het symbool dat eruitziet als een spraakbalk en stel “Nederlands” in.)
Veiligheid wordt belangrijker dan levendigheid
Toen we bijvoorbeeld niet liefdevol als baby of peuter werden geaccepteerd, of toen we na de geboorte in een couveuse zaten, hebben we beangstigende ervaringen gehad. Als we zo vroeg alleen zijn geweest, trekt onze levensenergie zich terug in de botten. Het gekke en erg trieste is dat we verlangen en expansie dan associëren met vernietiging. Dan denk ik dat als ik me open stel, de vernietiging zeker zal komen.Er zit hier veel tragedie in het leven, maar het is goed om te weten. Je kunt beter begrijpen dat er niets met je aan de hand is, maar dat het de gevolgen van trauma zijn. Onze verkenning (expressie), onze expansie wordt voorkomen, en daarmee ons verlangen naar leven of naar een ander. En het heeft ook een effect op onze seksualiteit, die eigenlijk een uitdrukking is van levensenergie, van lust en vreugde bij een ander.Op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd om voor zekerheid te kiezen in plaats van voor uitbreiding, voor terugtrekking in plaats van voor exploratie.
Bescherming tegen nederigheid en afhankelijkheid
Een andere factor die onze lust naar de wereld en onze verlangens negatief beïnvloedt, kan het gebrek aan zorg en vervulling van basisbehoeften zijn. Aan onze fysieke en / of mentale behoeften wordt niet voldaan, deze zijn blijkbaar onbelangrijk voor de zorgverleners. Kinderen blijven de hele tijd “hongerig” en sommigen besluiten dan heel vroeg dat ze niet afhankelijk willen blijven van anderen – ze beperken en ontkennen hun behoeften om zich niet langer afhankelijk of vernederd te voelen. Dit alles kan ertoe leiden dat mensen niets meer doen willen. Ze houden op te verlangen, ze zijn tevreden en hun grootste troef is hun eigen veiligheid.
Is dat genoeg voor jou?
Voor sommige mensen kan dit een bevredigend leven zijn, maar voor anderen voelt het als een beperkt, benauwd leven.Deze beklemming kan ook invloed hebben op liefdesrelaties, omdat ook daar het verlangen na korte tijd in slaap valt en de veiligheid wordt opgeofferd. De “behoefte” van de ander wordt stopgezet.Vooral liefdesrelaties bestaan uit de vereniging van de paradox: we zoeken en worden verliefd op het vreemde en opwindende in de ander en willen dan het vertrouwde en veilige … Pas als beide zijn toegestaan, blijft een relatie bestaan.Er zijn wrijvingspunten waar het krap wordt en waar veel pijn en angst is. Misschien helpt het je een beetje beter om jezelf te lokaliseren, jezelf beter te begrijpen en wat meer medeleven met je te hebben.