Specifieke individuele begeleiding

Hoe werkt Somatic Experiencing ?

Somatic Experiencing (SE) is een krachtig hulpmiddel voor de preventie en genezing van trauma. Heling van trauma is een natuurlijk proces dat kan worden geïnitieerd door een innerlijk bewustzijn van het lichaam. Jaren van psychotherapeutische behandelingen, herhaalde reactivering van herinneringen of wissen daarvan uit het onbewuste is hierbij allemaal niet nodig. Door gebruik te maken van onze eigen hulpbronnen, door aarding en de bewustwording van lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens, gedachten of beelden komen we weer af van het trauma.

Somatic Experiencing richt zich specifiek op het op een veilige manier laten vrijkomen van deze opgehoopte energie in het lichaam. Zo worden post-traumatische aandoeningen overwonnen en de in trauma gebonden levensenergieën bevrijd. Hierdoor kan de eigen levenskracht weer worden ervaren. Het eigen leven wint aan vertrouwen, lichtheid en stabiliteit. Er wordt weer innerlijke veiligheid verworven. De toegang tot de eigen hulpbronnen wordt weer mogelijk en krijgt vaste voet.

Zelfregulering ervaren

SE helpt om de organische vereiste capaciteit voor zelfregulering te ontwikkelen. De waarneming van lichamelijke sensaties wordt gebruikt om mensen te helpen hun traumatische ervaringen onder ogen te zien en om ze te helen. Dit leidt tot een zogenaamde "heronderhandeling” van de ervaring, zonder de noodzaak van catharsis. Een re-traumatisering door herhaling van de ervaring wordt voorkomen.

Ook wanneer zich symptomen van trauma aandienen, hoeft de cliënt zichzelf niet aan de inhoud van het trauma te herinneren om met deze methode te werken.

Praktische informatie ACT

Voor deze sessies bedraagt de vergoeding € 80,00 per uur.

Voor informatie en vragen omtrent de individuele Somatic Experiencing therapie, of een kennismakingsgesprek: zie contactgegevens.